Uitleg over huizen en hun bewoners te Hellum en Schildwolde

Inleiding

Op deze pagina leg ik wat uitgebreider uit hoe de nummering werkt van mijn pagina's met de bewoners van Hellum en Schildwolde. Ook wordt hier een verklaring gegevens van de afkortingen en er is een opsomming van de belangrijkste door mij gebruikte bronnen.

Uitleg

De HE nummers die worden vermeld op mijn pagina met de bewoners van Hellum zijn de nummers van de door mij zelf gemaakte nummering. Deze nummering loopt van het westen naar het oosten. Alle huizen die voorkomen op sectie G van de kadastrale kaart van 1832, van de gemeente Siddeburen zijn door mij genummerd, zie de gedetailleerde kaart. De originele kadasterkaart is te vinden op http://watwaswaar.nl/.

De SW nummers op de Schildwolde pagina geven op dezelfde manier mijn nummering aan van de huizen te Schildwolde die te vinden zijn op de kadastrale kaart van 1832 gemeente Slochteren sectie B, C en D.

De vermelde G nummers te Hellum en de B, C en D nummers te Schildwolde zijn de kadastrale nummers van de huizen in 1832. Er waren te Hellum ook nog enkele huizen in sectie H (in 1832 acht huizen en een watermolen),liggende tussen sectie G en het Schildmeer. Deze zijn nog niet in de nummering opgenomen. Ook het gedeelte Over het Schild, dat vroeger grotendeels onder Hellum viel is hier niet vermeld. Mogelijk dat ik daarvan ter zijner tijd een aparte nummering van maak met het gedeelte dat onder Schildwolde viel.

Per huis worden de gegevens vermeld van de eigenaars en de gebruikers voor zover ze bekend zijn. Van de gebruikers zijn in het algemeen ook de doop, trouw en overlijdensgegevens opgenomen voor zover ze bekend zijn. Verder wordt bij de boerderijen ook de grootte van de landerijen vermeld. In dit gebied gebeurde dat veelal in akkertallen. Een akker kwam overeen met 8 deimt of ongeveer 4 hectare. Daarnaast wordt bij de meeste huizen ook nog de oudst bekende huisnummering vermeld, gebaseerd op gegevens uit 1813. Deze nummering is niet per straat maar doorlopend door heel het dorp, zowel van Hellum als Schildwolde. De gegevens van voor 1700 zijn helaas niet erg compleet doordat er maar weinig bronnen van dit gebied bewaard zijn gebleven. Aanvullingen zijn dan ook altijd welkom!

Over Siddeburen heb ik ook gegevens verzameld. Aangezien deze gegevens nog minder compleet zijn dan de gegevens van Hellum en Schildwolde, zal het nog enige tijd duren voordat deze ook hier te zien zijn. Voor meer informatie kunt u mij een E-mail sturen. Verder houd ik mij aanbevolen voor alle aanvullende informatie betreffende personen uit Hellum, Schildwolde en Siddeburen, vooral van voor 1811.

Aanvulling: Doordat er nu gewerkt wordt aan boerderijenboeken voor de gemeente Slochteren worden de gegevens van Hellum en Schildwolde voorlopig niet bijgewerkt en is het toevoegen van Siddeburen uitgesteld. Mogelijk dat in een later stadium wel de gegevens van huizen die niet in het boek opgenomen zullen worden toch nog vernieuwd gaan worden, voorlopig heb ik daar geen tijd voor.

Gebruikte afkortingen

begr. begraven

BWO De boerderijen in het “Wold-Oldambt”, 2 delen, 1997.

dv dochter van

ehel ehelieden = echtpaar

fol. folio

geb. geboren

ged. gedoopt

HA Huisarchief

h.c. huwelijkscontract

HJK Archief van de Hoge Justitie Kamer

OA Ommelander Archieven

ovl. overleden

RA Rechterlijke Archieven

SA Staten Archieven

tr. trouwde

ws. waarschijnlijk

zv zoon van

Voornaamste bronnen

Alle genoemde bronnen komen uit het Rijksarchief Groningen (RAG), nu onderdeel van de Groninger Archieven.

De gegevens van Hellum en Schildwolde zijn o.a. gebaseerd op de volgende bronnen:

DTB en diakonieinkomsten Hellum.

Lidmatenlijsten Hellum waarin de lidmaten grotendeels in volgorde van bewoning worden opgenoemd.

Staatboeken van de kerk van Hellum.

Doopboek Schildwolde (met dank aan Piet Bos).

Doopboek en overledenen van Siddeburen.

Bevolkingsregister Hellum 1850-1860.

Verpondingslijsten van 1630 (SA 2135) en 1721 (SA 2146).

Inwoners Fivelingo 1670 (OA 1059).

Gegevens uit het archief van het Woldzijlvest (o.a. inv.nrs. 1, 4, 20, 22, 23, 75).

HJK: registers van trekcedullen: inv.nrs. 1353-1363 en schouwbare objecten inv.nr. 2419, verder o.a. gegevens uit het protocol van civiele zaken en gerechtelijke beschrijvingen.

Staatboeken en andere gegevens uit het huisarchief Farmsum.

Rechterlijke archieven van de gerechten Farmsum, Hellum/Schildwolde, Siddeburen/Oostwold en Slochteren.

Diverse familie archieven.

Weerbare mannen 1811: Archief gewestelijke besturen, inv.nr.1643.

Grondbelasting gegevens uit de voorbereidingsperiode van het kadaster 1813: toegang 1103, inv.nrs. 243 en 244.

Kadastrale gegevens 1832 en 1874.

De gegevens van de bewoners van een aantal boerderijen over de periode 1850-1950 komt deels uit Honderdjarig bestaan van de afdeling Duurswold der Groninger Maatschappij van Landbouw, 1957. Met dank aan Johan Steenhuizen die mij deze gegevens verstrekte. Dit boek is niet aanwezig in het archief.

Ook is er informatie gehaald uit Hellum, een parel in de Woldstreek, 1986 en diverse andere publicaties.

Copyright © 1995-2020 J.G. Boerema

Startpagina  -  Duurswold  -  Genealogie  -  Bronbewerkingen  -  Transcript  -  Privacy Beleid  -  E-mail