Welkom
Startpagina JacobBoerema.nl | Index | Zoek aantal | Inloggen | Registreren | Wachtwoord wijzigen
Er kan gezocht worden door in het zoekvak de gezochte tekst in te voeren.
Er wordt bij het zoeken geen onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters.
Voor het zoeken op meerdere varianten van namen kan gebruik worden gemaakt van zogenaamde wildcards.
Gebruik het procentteken % voor een willekeurige reeks van 0 of meer tekens, en het lage streepje _ voor één willekeurig teken.
Voor en na de zoektekst wordt verder automatisch een % toegevoegd dus aan het begin of eind van de door u gezochte tekst hoeft u die niet toe te voegen.
Wanneer u de melding krijgt dat er te veel zoekresultaten zijn, dan kunt het aantal zoekresultaten beperken door de zoektekst nauwkeuriger te specificeren, of door een begin en/of einddatum aan te geven.
Dit moet een 8-cijferig getal zijn met achtereenvolgens 4 cijfers van het jaar, 2 cijfers van de maand en 2 voor de dag. NB. 00 voor maand en dag is toegestaan.
U bent op zoek naar een Claas, maar deze naam kan ook geschreven zijn als Claes, Klaas of Klaes. U gebruikt dan als zoektekst _la_s omdat de eerste en de vierde letter op verschillende wijzen gespeld kan zijn, en nog een spatie op het eind om te voorkomen dat u ook Claaske of Claassen vindt.
Op dezelfde manier kun je naar alle vormen van Jacob zoeken door in te voeren ja_o_ (er wordt nog wel eens vergeten dat Jacob een enkele keer wel geschreven wordt met een p op het eind).
Met Pieter en Peter is het lastiger omdat in het ene geval er een letter meer is dan in het andere geval. Dit kun je oplossen door te zoeken op p%ter. Het probleem hierbij is dat je dan niet alleen peter en pieter vindt maar ook bijvoorbeeld popko jans te termunten, omdat een % staat voor elke willekeurige reeks tekens.
Vaak is het in zo'n geval handiger om te zoeken op het laatste deel van de voornaam in combinatie met het eerste deel van de achternaam. Bijvoorbeeld: zoek naar ter der wanneer je op zoek bent naar Peter Derks, Pieter Derks, Peter Dercks of Pieter Dercks.
Het % teken is vooral handig om te zoeken naar meerdere namen wanneer er een onbekende hoeveelheid andere tekst tussen kan staan. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een echtpaar Tamme Derks en Martje dan zou je kunnen zoeken op tamm_ der% mart_e.
Tip 1: Wees er zeer bedacht op dat soms vreemde spellingen werden gebruikt en dat de namen in de meeste gevallen letterlijk zo zijn overgenomen als ze geschreven staan inclusief spelfouten in het origineel (typefouten mijnerzijds daargelaten).
Bij de bronnen die als letterlijke transcriptie zijn overgenomen kan het ook voorkomen dat woorden halverwege gesplitst zijn en op de volgende bladzijde verder gaan. Die woorden zul je dus met zoeken moeilijk vinden.
Voorbeelden van vreemde spellingen: Waagenborghen, Bernt in plaats van Berent, Jaekop, Hendrikes in plaats van Hendriks, Henderk, Derx, Derrickx, Ruloef, Roleff, enz.
Tip 2: Je kunt niet alleen zoeken naar namen maar ook op bijvoorbeeld plaatsnamen, beroepen, en alle andere termen die in de tekst voorkomen.
Interessante termen zijn bijvoorbeeld soldaat, schip, conversatie, defloratie, huwelijk, answering, voormond, sibbe, injurie, scheld(woorden), schelm, preferentie, signalement, dief, dood, enz.
Tip 3: Er lopen soms meerdere processen tegelijkertijd tussen partijen. In bepaalde perioden worden bij de volgende processen dan niet altijd de namen van de partijen opnieuw vermeld maar bijvoorbeeld idem of dezelfde.
Voor die gevallen kan het dan ook lastig zijn om door op naam te zoeken alle van belang zijnde vermeldingen te vinden. Ik zit er daarom nog over te denken om ook een mogelijkheid in te bouwen om alle akten van een bepaalde datum van een bepaald inventarisnummer zien te laten.
Tip 4: Soms worden bij broers en/of zusters wanneer die samen genoemd worden in een proces niet bij beide het patroniem vermeld (bijvoorbeeld als Jan en Pieter Clasen).
In de handmatig gemaakte index elders op mijn website komen die personen wel met patroniem/familienaam voor maar wanneer je ze hier zoekt met patroniem zul je ze niet vinden.
Het is de bedoeling daar nog een keer een oplossing voor te bedenken.
Tip 5: Door bij de zoekresultaten bij een akte op het (i) tekentje te klikken opent een nieuwe pagina met informatie over de toegang, het inventarisnummer en de bewerking van het betreffende inventarisnummer met opmerkingen van de bewerker.
Deze pagina werd gemaakt in 0,001 seconden.
Copyright © 2008-2024 Jacob Boerema - Gebruiksvoorwaarden - Contact